Zavod Zvezda sprejema nove uporabnike!
Osebni asistent – plusi in minusi zaposlitve
Osebni asistent – plusi in minusi zaposlitve

Osebni asistent – plusi in minusi zaposlitve

24 februarja, 2024
Kategorija:

Delo osebnega asistenta je zahtevno in zahteva »celega človeka«, a hkrati ponuja tudi obilo možnosti za osebnostno rast in nudi zadovoljstvo. Prav vsak poklic ima zagotovo svoje prednosti in slabosti in tudi poklic osebnega asistenta ni nobena izjema. V nadaljevanju prispevka vam bomo predstavili pluse in minuse tega poklica.

Slabosti:

Fizično zahtevno delo

Delo osebnega asistenta je lahko na trenutke fizično precej zahtevno in zahteva dobre fizične sposobnosti posameznika – predvsem kadar gre za nudenje osebne asistence ljudem s težjimi invalidnostmi. A vsekakor to ni ovira, da dela ne bi mogli opravljati starejši, ženske, nosečnice… Vsekakor so vam v tem primeru na voljo možnosti zaposlitve in dela pri posameznikih (uporabnikih), ki so v večji meri neodvisni od (fizične) pomoči asistenta.

Omejene karierne možnosti

Čeprav je delo osebnega asistenta polno priložnosti za osebnostno rast, pa je mnogokrat omejeno z vidika napredovanja in razvoja karierne poti.

Psihološki pritisk

Zaradi narave dela je delo osebnega asistenta pogosto stresno in od njega zahteva hitre, a vseeno dobro premišljene odločitve – osebni asistent je namreč v veliki meri odgovoren za varnost in dobrobit uporabnika.

Prednosti:

Osebnostna rast

Delo z ranljivimi skupinami prebivalcev, kamor spadajo tudi uporabniki osebne asistence, prinaša ogromno možnosti za osebnostno rast in razvoj. Z vsakodnevno interakcijo z različnimi ljudmi krepite svoje komunikacijske sposobnosti, se učite novih stvari, razvijate empatijo, strpnost in razumevanje.

Osebno zadovoljstvo

Delo osebnega asistenta prinaša globoke občutke zadovoljstva, saj pomagate ljudem pri soočanju z vsakdanjimi težavami in ovirami. Vaša pomoč bistveno izboljša kakovost življenja uporabnika, prav tako pa ste pogosto prav vi njihov zaupnik in »najboljši prijatelj«.

Prilagodljiv urnik

Urnik osebnega asistenta je razgiban in lahko poteka vse dni v tednu in ob vseh urah v dnevu. Zavod Zvezda se trudi prilagajati željam in potrebam osebnih asistentov glede razporejanja delovnega časa.

Povezovanje s skupnostjo

Vsakodnevne interakcije z različnimi skupinami ljudi vam nudijo edinstveno priložnost za sklepanje novih poznanstev, prav tako pa z delom prispevate k razvoju in sodelovanju lokalne skupnosti.

Varnost zaposlitve

Potreba po osebnih asistentih na trgu se povečuje, zato zaposlitev v tem sektorju pomeni stabilno in varno zaposlitev, kar ima v današnjih negotovih razmerah vsekakor velik pomen.

Ponovno poudarjamo, da ima vsako delovno mesto svoje prednosti, a tudi svoje slabosti. Delo osebnega asistenta nudi možnosti za osebnostno rast in prinaša osebno zadovoljstvo, a je hkrati tudi polno izzivov. Prav razumevanje obeh plati (torej plusov in minusov) pa je ključno za razvoj uspešne in izpopolnjujoče kariere na področju osebne asistence.

   Dodaj odgovor

   Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

   Deli z ostalimi:

   © 
   2024
    Zavod Zvezda, Kranj. 
   Vse pravice pridržane. 
   Izdelava: kult.si