Zavod Zvezda sprejema nove uporabnike!
Kakšna je vloga osebnega asistenta?
Kakšna je vloga osebnega asistenta?

Kakšna je vloga osebnega asistenta?

14 avgusta, 2023
Kategorija:

Vloga osebnega asistenta je ključna in raznolika, saj sega prek preprostega izvajanja nalog in seže globoko v podporo posameznikom pri doseganju njihove neodvisnosti, samostojnosti in polnega sodelovanja v družbi. Osebni asistent deluje kot partner, podpornik in vodnik posamezniku s posebnimi potrebami, vključujoč tiste z invalidnostmi, kroničnimi boleznimi ali drugimi ovirami. Njegova vloga je širša od zgolj izvajanja vsakodnevnih nalog; zajema psihološko, čustveno in socialno podporo ter spodbuja posameznikov razvoja in krepi samozavest.

Osebni asistent igra ključno vlogo pri izgradnji temeljev za kakovostno življenje. S svojo prisotnostjo in pomočjo pri osnovnih aktivnostih, kot so hranjenje, oblačenje, osebna higiena in gibanje, omogoča posameznikom, da se osredotočijo na razvoj svojih interesov in strasti. Osebni asistent torej ni zgolj uporabnikova fizična pomoč pri zadovoljevanju osnovnih potreb, pač pa veliko več.

Področja delovanja osebnega asistenta lahko strnemo v naslednjih točkah:

Pomoč pri vsakodnevnih opravilih

Pomoč pri vsakodnevnih opravilih je ključna sestavina vloge osebnega asistenta, saj ta prinaša fizično podporo pri različnih osnovnih nalogah, ki so bistvene za vsakdanje življenje posameznikov s posebnimi potrebami. Osebni asistent v tej vlogi ne le izvaja praktične naloge, temveč omogoča posamezniku večjo stopnjo neodvisnosti, samostojnosti in kontrole nad svojim življenjem. Sem spadajo oblačenje, pomoč pri pripravi obrokov in pri hranjenju, skrb za osebno higieno, gibanje in pomoč pri opravljanju vsakodnevnih opravil (nakupovanje, obiskovanje pošte, banke itd.).

Spodbujanje neodvisnosti: Namen osebne asistence ni, da namesto posameznika opravi vse potrebno, temveč da jih opolnomoči. Osebni asistent spodbuja posameznika k neodvisnemu izvajanju nalog in razvijanju veščin, ki jih potrebuje za samostojno življenje.

Družbena vključenost: Osebni asistenti pomagajo posameznikom pri vključevanju v družbeno življenje. To vključuje spodbujanje udeležbe na dogodkih, skupnostnih projektih, izobraževanju in dejavnostih, ki jih zanimajo. Prav tako se lahko posameznik s pomočjo osebnega asistenta udeležuje in sodeluje pri raznovrstnih aktivnostih – tako kulturnih kot športnih.

Emocionalna in socialna podpora: Poleg fizične pomoči osebni asistenti ponujajo tudi emocionalno oziroma čustveno podporo. Poslušajo posameznikove misli, skrbi in želje ter ustvarjajo varno okolje za izražanje čustev in skrbi. Posamezniku lahko svetujejo oziroma ga usmerijo na pravi naslov, kjer mu bo ponujena pomoč, ali pa zgolj poslušajo in »ponudijo ramo«.

Upravljanje z urniki in informacijami: Osebni asistent lahko pomaga pri organizaciji urnikov, zdravstvenih informacij in drugih podrobnosti, ki jih posameznik morda težje obvladuje. Lahko poskrbi za telefonske klice in e-maile, ki jih posameznik ne zmore opraviti, a so ključni za njegovo dobrobit (naročanje na zdravniške preglede, termine pri specialistih).

Vzpostavljanje medosebnih odnosov: Osebni asistenti pomagajo posameznikom vzpostavljati in ohranjati medosebne odnose, tako z družinskimi člani kot tudi s prijatelji in skupnostjo. Spodbujajo posameznika, da plete prijateljske vezi in se aktivno vključuje v družbo.

   Dodaj odgovor

   Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

   Deli z ostalimi:

   © 
   2024
    Zavod Zvezda, Kranj. 
   Vse pravice pridržane. 
   Izdelava: kult.si