Zavod Zvezda sprejema nove uporabnike!
Kako osebna asistenca olajša vsakdanjik uporabnika
Kako osebna asistenca olajša vsakdanjik uporabnika

Kako osebna asistenca olajša vsakdanjik uporabnika

27 marca, 2024
Kategorija:

Osebni asistent predstavlja ključno orodje za izboljšanje kakovosti življenja uporabnika in omogoča kar največjo možno mero njegove samostojnosti pri vsakdanjem življenju. Ta oblika pomoči je v prvi vrsti namenjena osebam, ki potrebujejo pomoč pri vsakodnevnih opravilih, tudi tistih najosnovnejših – prehranjevanje, skrb za osebno higieno, preoblačenje…

Z ustrezno mero pomoči osebni asistent omogoča uporabniku čim bolj neodvisno in polno življenje ter čim boljšo vključenost v vse spektre družbenega življenja. V nadaljevanju bomo izpostavili pet ključnih področjih, pri katerih osebni asistent postane »desna roka« uporabnika.

Skrb za osebno higieno

  Eno ključnih in temeljnih področij vsakdanjega življenja posameznika je skrb za osebno higieno in nego, kar vključuje umivanje, preoblačenje, urejanje las, britje in podobno. Za uporabnike, ki se soočajo s težavami pri gibanju in premikanju je ta pomoč ključno za ohranjanje zdravja in splošnega dobrega počutja.

  Pomoč pri gospodinjskih opravilih

  Osebni asistent nudi pomoč pri vseh vrstah gospodinjskih opravil – priprava obrokov, nakupovanje, čiščenje in urejanje bivalnih površin, pranje perila in podobno. Ta vrsta pomoči uporabniku omogoča ohranjanje reda in čistoče na njihovem domu ter pripomore k lažjemu prilagajanju na vsakdanje izzive.

  Prevoz in mobilnost

  Predvsem tisti uporabniki, ki imajo težave z gibanjem oziroma pri tem uporabljajo invalidski voziček in druge pripomočke, potrebujejo pomoč pri prevozu z lastnim vozilom ali s sredstvi javnega prometa ter nenazadnje tudi premikanju znotraj lastnega bivališča in okolice.

  Podpora pri izpolnjevanju zdravstvenih potreb

  Osebni asistent uporabnika spremlja na preglede, terapije in druge zdravstvene storitve. Prav tako lahko prevzame skrb glede jemanja in odmerjanja zdravil, oskrbe ob morebitnih poškodbah in po operacijah ter izvajanju drugih zdravstvenih postopkov, v kolikor je to potrebno.

  Socialna vključenost in družbeno življenje

  Zelo pomembno področje, pri katerem ključno vlogo igra osebni asistent, je tudi skrb za socialno vključenost uporabnika. Osebni asistent pomaga pri organizaciji prostočasnih aktivnosti, organiziranju druženj s prijatelji, udeležbo na dogodkih in vključenost v različne hobije in aktivnosti. S tem uporabniku omogoča povezanost s skupnostjo in ohranjanje kakovostnega socialnega življenja.

  Osebna asistenca je za uporabnike izjemno pomembna, saj jim omogoča samostojno in polno življenje, S pomočjo ustrezno usposobljenih osebnih asistentov lahko uporabniki premagujejo ovire in dosega jo cilje, ki pripomorejo k ohranjanju dostojanstva in kakovosti življenja.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Deli z ostalimi:

    © 
    2024
     Zavod Zvezda, Kranj. 
    Vse pravice pridržane. 
    Izdelava: kult.si