Zavod Zvezda sprejema nove uporabnike!
Hemiplegija – popolna paralize polovice telesa
Hemiplegija – popolna paralize polovice telesa

Hemiplegija – popolna paralize polovice telesa

28 septembra, 2023
Kategorija:

Hemiplegija je stanje, ki se kaže kot popolna paraliza ene polovice telesa in je pogosto posledica možganske kapi, poškodbe možganov ali drugih nevroloških motenj. To stanje lahko močno vpliva na vsakodnevno življenje posameznika, saj omejuje njegovo sposobnost gibanja, neodvisnosti in opravljanja osnovnih nalog. V tem članku bomo raziskali vzroke, simptome in strategije za obvladovanje hemiplegije.

Najpogostejši vzrok hemiplegije je možganska kap, ki predstavlja akutno prekinitev krvnega obtoka v možganih. Ishemična možganska kap, ki je posledica zapore arterije, ter hemoragična možganska kap, ki izhaja iz krvavitve v možganih, lahko povzročita hemiplegijo. Poškodbe možganov zaradi nesreč, tumorjev, vnetnih procesov ali nevroloških bolezni, kot je multipla skleroza, so prav tako potencialni povzročitelji tega stanja.

Hemiplegija se kaže kot izrazita paraliza ene polovice telesa, vključno z zgornjimi in spodnjimi okončinami, trupom ter obraznimi mišicami. Poleg popolne mišične paralize lahko bolniki poročajo o motnjah senzoričnega zaznavanja, kot so izguba občutka za dotik, bolečino ali temperaturo na prizadeti strani telesa. Prav tako se lahko pojavijo motnje vida, govora in ravnotežja, odvisno od obsega poškodbe možganov.

Obvladovanje hemiplegije je težaven proces, saj zahteva celostno obravnavo. Pomembni so naslednji terapevtski pristopi:

 1. Fizioterapija: Strokovnjaki za fizioterapijo razvijajo individualizirane rehabilitacijske programe, usmerjene v obnovitev mišične moči, gibljivosti in ravnotežja. Poudarek je na spodbujanju nevroplastičnosti možganov.
 2. Govorna terapija: Bolniki s težavami v govoru ali jeziku se lahko obrnejo na govorca terapevta, ki pomaga pri obnovi komunikacijskih veščin.
 3. Pomoč osebnega asistenta: Ta pomaga posamezniku pri opravljanju vsakodnevnih nalog in skrbi za obiske specialistov ter terapevtov in jemanje zdravil (v kolikor so le-ta predpisana).
 4. Farmakoterapija: V nekaterih primerih se uporabljajo zdravila za obvladovanje simptomov, kot so antispastična zdravila za zmanjšanje spastičnosti mišic.
 5. Inovativne tehnologije: Sodobne tehnologije, vključno z robotsko asistenco in elektrostimulacijo mišic, se vse bolj uporabljajo za spodbujanje okrevanja.

Pomembno je razumeti, da posamezniki s hemiplegijo lahko skozi čas postajajo vedno manj odvisni od pomoči drugih. Osnovna cilja sta ponovna pridobitev samostojnosti pri vsakodnevnih aktivnostih ter izboljšanje kakovosti življenja. Prilagojene tehnike in pripomočki, kot so invalidski vozički ali ortoze, so lahko ključni za ohranjanje neodvisnosti.

Hemiplegija predstavlja stanje, ki vpliva na mnoge vidike življenja posameznika. Vendar pa s pravilno diagnozo, celostno rehabilitacijo in podporo lahko bolniki dosežejo pomemben napredek pri obvladovanju simptomov ter znatno izboljšajo svojo kakovost življenja. Raziskave in razvoj terapevtskih pristopov še naprej prispevajo k napredku pri zdravljenju in rehabilitaciji bolnikov s hemiplegijo.

Kako lahko posamezniku s hemiplegijo pomaga osebni asistent?

 1. Pomoč pri mobilnosti: Osebni asistent lahko pomaga pri premikanju osebe s hemiplegijo, bodisi pri hoji s pomočjo hodulj ali invalidskega vozička. Prav tako lahko pomaga pri transferjih, na primer pri prehodu iz postelje v stol ali v kopalno kad.
 2. Fizioterapevtske vaje: Osebni asistent lahko pomaga pri izvajanju fizioterapevtskih vaj, ki so pomembne za obnovitev mišične moči, gibljivosti in ravnotežja na prizadeti strani telesa. S pravilnim usmerjanjem in motivacijo lahko pomaga posamezniku doseči napredek pri rehabilitaciji.
 3. Pomoč pri osebni negi: Osebni asistent lahko pomaga pri osnovni osebni negi, kot je oblačenje, umivanje, britje in nega kože. To je še posebej pomembno, če je posameznik zaradi hemiplegije omejen pri izvajanju teh nalog sam.
 4. Asistenca pri gospodinjskih opravilih: Osebni asistent lahko pomaga pri opravilih v domu, kot so priprava obrokov, čiščenje, pranje perila in nakupovanje. To omogoča, da posameznik ohrani neodvisnost in udobje v svojem domu.
 5. Psihološka podpora: Osebni asistent lahko prispeva k psihološki podpori osebi s hemiplegijo, saj lahko nudijo družbo, poslušajo njihove skrbi in pomagajo pri premagovanju čustvenih izzivov, ki jih lahko prinese to stanje.
 6. Podpora pri rehabilitaciji: Osebni asistent lahko spremlja osebo na rehabilitacijskih seansah in pomaga pri izvajanju vaj ter sledenju rehabilitacijskemu načrtu, ki ga je predpisal zdravnik ali terapevt.
 7. Pomoč pri komunikaciji: Če je hemiplegija prizadela tudi govor ali komunikacijo, osebni asistent lahko pomaga pri uporabi komunikacijskih pripomočkov, kot so tablice ali komunikatorji za izboljšanje komunikacijskih sposobnosti.
 8. Spremljanje zdravstvenega stanja: Osebni asistent lahko spremlja zdravstveno stanje osebe s hemiplegijo, vključno z jemanjem zdravil, spremljanjem vitalnih znakov in obveščanjem zdravstvenega osebja o morebitnih spremembah.
   Dodaj odgovor

   Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

   Deli z ostalimi:

   © 
   2024
    Zavod Zvezda, Kranj. 
   Vse pravice pridržane. 
   Izdelava: kult.si